Gratis leverans: för närvarande ca. 4-6 dagar | Förlängd returrätt: 60 dagar | Hjälp & kontakt
Black Friday Sale | 30 % EXTRA*
FÅ DIN RABATTKOD NU

Guide


Minska energikostnaderna med mattor

Värmepriserna stiger - men hur kan du minska dina egna kostnader? Särskilt i dåligt isolerade lägenheter och hus är det viktigt att vidta enkla och billiga besparingsåtgärder i vinter. Vi visar hur du kan spara på dina uppvärmningskostnader med hjälp av mattor.

Minska uppvärmningskostnaderna: Så här fungerar det

För att hålla dina uppvärmningskostnader så låga som möjligt är det viktigt att du värmer effektivt. Men vad betyder det egentligen? Uppvärmning handlar främst om att hålla kall luft ute och varm luft inne. En stor del av den värme som genereras av värmesystemet går dock förlorad, särskilt genom fönster, ytterväggar och dörrar. Golvet är också en riktig värmespridare och står för mer än 10  % av värmeförlusterna.

Hur hjälper mattor till att spara uppvärmningskostnader?

Mycket av den energi som används för uppvärmning går förlorad genom dåligt isolerade golv. Särskilt i bostadsutrymmen på bottenvåningen eller ovanför rum som inte värms särskilt mycket måste du värma mer och längre för att hålla temperaturen i rummet konstant varm. Resultatet: dina uppvärmningskostnader skjuter i höjden! Ett relativt billigt och mindre kostsamt alternativ för att minska värme- och energiförlusterna genom golvet är mattor. Det är inte konstigt att människor i länder med särskilt långa, hårda och kalla vintrar har använt mattor som isolering mot värmeförluster i tusentals år - vare sig på golvet eller på väggen!

1) Psykologisk effekt

Rum med mattor upplevs i allmänhet som mysigare och enligt European Carpet Association (ETG) till och med två grader varmare. Med en matta kan du sänka värmen utan att frysa, eftersom du känner att rummet är varmare än det egentligen är. Och eftersom en sänkning med bara två grader redan sänker uppvärmningskostnaderna med cirka 12 %, sparar du också mycket.

2) Varma fötter, varm känsla

Vi förlorar den största delen av vår egen kroppsvärme genom fötterna. Om fötterna är kalla blir du kallare snabbare. Detta leder till att du måste slå på värmen mycket tidigare än nödvändigt. Förutom tofflor kan en matta vara till hjälp. Den skyddar dina fötter från det kalla golvet och hjälper dig att hålla en konstant kroppstemperatur.

3) Mattornas värmeisolerande effekt

Mattor lagrar värme 10-12 % bättre än hårda golv. De är därför ett kostnadseffektivt sätt att minska värmeförlusten som orsakas av kall luft som tränger in genom golvet. Det gör att de håller den varma rumstemperaturen längre och bättre.

Värmeisolering genom mattor

1) Mattans material

Särskilt ull kännetecknas av sina värmeisolerande och isolerande egenskaper. Ullmattor är därför det bästa alternativet för att isolera värmen i ditt hem och därmed minska dina uppvärmningskostnader. Vare sig det gäller kläder, mattor, filtar eller som isoleringsmaterial: naturprodukten har använts i tusentals år för värmeisolering. Och det är naturligtvis inte utan anledning.  

Ullfibrerna har många håligheter genom vilka de absorberar, sluter och lagrar omgivande värme. Tack vare sin speciella struktur bildar fibrerna luftfickor som skapar en värmebarriär. Ullfibrerna avger sedan gradvis den lagrade värmen tillbaka till rummet och håller det varmt. Men ull kan inte bara lagra värme från rumsluften. Tack vare sina temperaturreglerande egenskaper har den en svalkande effekt under varma dagar och förhindrar därmed att dina rum värms upp för mycket. Det gör den till en allroundmaskin för hemmet som kan användas året runt.

Samtidigt är naturprodukten särskilt andningsbar. Tack vare sin karakteristiska struktur kan ullfibrerna absorbera ungefär en tredjedel av sin egen vikt i fukt och avge den tillbaka till omgivningen på ett kontrollerat sätt, utan att förlora sin värmereglerande förmåga. Genom att ullfibrerna inte bara lagrar fuktigheten utan också avger den är de motståndskraftiga mot mögel. I kombination med fiberns höga naturliga fetthalt och dess fjälliga, vattenavvisande struktur behöver du därför inte oroa dig för fukt och mögel.

Yllemattor

Alternativet: mattor av syntetiska fibrer

Det lönar sig att investera i ullmattor, inte bara på grund av deras unika förmåga att isolera och isolera värme. Du kan naturligtvis också välja en matta av syntetfiber. Se dock till att välja en modell med särskilt hög och tät lugg för att få bästa möjliga värmeisolering.

2) Mattans storlek

Välj stora mattor som täcker hela golvet för att maximera värmeisoleringen. Alternativt kan du använda många mindre mattor som ligger nära varandra.

3) Mattans vikt och densitet

Vi rekommenderar också en tjockare matta med särskilt hög och tät lugg för bästa möjliga isolering. Om du redan har en tunnare, plattvävd matta hemma rekommenderar vi att du placerar en isolerande eller uppvärmd kudde under mattan. Ett snyggt alternativ är att lägga upp flera lager på varandra.

Håll dig varm med mattor

Rätt mattor kan hjälpa dig att värma upp ditt hem effektivt under den kalla årstiden, vilket sparar inte bara pengar utan även miljön. Även om du har golvvärme är det värt att investera i en mysig design under vintermånaderna eftersom mattor har en positiv effekt på vårt allmänna välbefinnande. För mer inspiration, tips och tricks, kolla in vår blog.

Din benuta Style Team

* Gäller för alla nya prenumeranter på nyhetsbrevet. Kupongen är giltig fram till 29.11.2022. Inget minsta ordervärde. Kan inte kombineras med andra kuponger. Ingen cashback tillgänglig. Undantagna är mattunderlag och varor från tredjepartsvarumärkena.