Hoppa över
Placeholder for alt text

Mattentvätt på ett enkelt sätt

Guidebok

Kontaminering sker snabbt - desto viktigare är det att du vet hur du ska rengöra din matta. Förutom grunderna för mattrengöring är det viktigt att uppmärksamma materialet: Om du vill rengöra en ullmatta måste du gå till väga på ett annat sätt än när det gäller syntetiska fiberkonstruktioner. Vi visar hur du rengör och vårdar din matta och hur du tar bort fläckar.

Innehåll

» Hur du tar hand om din matta: grunderna

» Hur man tar bort fläckar: mattrengöringsmedel och huskurer

» Mattmaterial: Hur man rengör dem


Hur du tar hand om din matta: grunderna

Låt oss börja med grundläggande mattvård, som kan delas in i två kategorier: Den grundläggande och djupgående rengöringen av din matta.

Placeholder for alt text

1) Grundläggande rengöring

 • Dammsug regelbundet

Hur ofta du dammsuger din matta beror på dess skick och användning. Om den ligger i ett rum som används mycket, till exempel hallen, matplatsen eller vardagsrummet, rekommenderar vi daglig dammsugning. I sovrummet räcker det med en gång i veckan. Kom ihåg att även rengöra mattans baksida. Vid akut smuts kan du naturligtvis dammsuga oftare. Om du lider av allergier finns det några speciella saker du bör tänka på när du dammsuger. Du kan läsa mer om detta i vår bloggartikel Mattor för allergiker. Du hittar mer information om de olika mattmaterialen nedan.

 • Slå, skaka ut och vädra

Helst ska du slå ut din matta en gång om året. Detta kommer att avlägsna djupare smuts. Det är bäst att använda en mattslagare. Låt sedan din matta vädra ut i frisk luft för att avlägsna obehagliga lukter. Observera: Viskosmattor är undantagna från detta förfarande eftersom dessa mönster är särskilt känsliga. Att slå ut dem kan skada fiberns struktur.

2) Djupgående rengöring

Vi rekommenderar att du låter en yrkesman rengöra din matta vart tredje till femte år. Om din matta är tvättbar enligt tillverkaren kan du också tvätta den själv. Oavsett om du tvättar den i tvättmaskin eller för hand har vi sammanfattat det bästa sättet för dig i vår bloggartikel Tvätta mattor.



Placeholder for alt text

Rengöring av höglammiga mattor 

På grund av de långa fibrerna och den luftiga strukturen lägger sig smuts och damm snabbare i högfloriga mattor än i plattvävda konstruktioner. Regelbunden rengöring och skötsel är därför särskilt viktigt här. Och så här gör du:

 • Placera inte din lurviga matta i rum med mycket trafik, t.ex. matsalen eller köket.

 • Dammsug din lurviga matta grundligt minst en gång i veckan för att hålla den fin och fluffig. Var försiktig och använd inte en dammsugare med roterande borste.

 • Om tunga möbler står på din matta kan dess lugg bli platt efter ett tag. För att förhindra detta rekommenderar vi att du roterar din matta regelbundet. Om högen på din shaggy inte längre är fluffig kan du räta upp den igen med en naturborste. Borsta i riktning mot fibern. En ångrengörare kan också hjälpa till. För att undvika att skada din matta rekommenderar vi dock att du låter ett proffs rengöra den.


Hur man tar bort fläckar: mattrengöringsmedel och huskurer

För att ta bort fläckar från din matta rekommenderar vi att du alltid har en mattrengörare hemma. Dessa rengöringsmedel har en kraftfull formula och är speciellt utformade för användning på mattor och är därför särskilt skonsamma mot färger och tyger. De speciella applikatorerna och borstarna gör också fläcklösningen effektiv och skonsam för din matta. Oavsett om du vill ta bort kaffefläckar, om fett har landat på din matta eller om du behöver ta bort rödvinsfläckar - en mattrengörare är din räddare i nöden. 


Tips: Kontrollera alltid att mattrengöringsmedlet är lämpligt för din matta innan du använder det. Mönster av viskos, silke, sammet eller korduroy är särskilt känsliga. Det är bättre att ta dessa mattor till en mattrengörare för textila mattor.


Placeholder for alt text

Rengöring av mattor med huskurer 


Har du ingen mattrengörare i huset? Vid fläckar används ofta huskurer. Deras effektivitet beror dock på mattans material och typen av fläck, så de hjälper inte alltid. Vi rekommenderar därför att du behandlar fläcken med en mattrengörare eller låter en yrkesman rengöra den. 

Tips: Många fläckar kan förbehandlas med lite mineralvatten. Häll helt enkelt lite vatten på fläcken. Torka sedan bort den försiktigt med en trasa. Använd en mattrengörare om fläcken fortfarande är synlig. Använd inte mineralvatten på vattenkänsliga mönster av viskos eller lyocell.  

Rengöring av mattor med huskurer: 3 tips

 • Hantera snabbt: Det är mycket svårare att ta bort gamla fläckar från mattan än färska fläckar. 

 • Dutta i stället för att gnugga: För att undvika att fläcken jobbar in djupare i tyget rekommenderar vi att du dabbar, inte gnuggar, när du tar bort fläckar. Arbeta också alltid från utsidan inåt. 

 • Använd en färgad trasa: Detta förhindrar missfärgning på din matta. Se till att först testa trasan och huskuret på ett obemärkt område.


Mattmaterial: Hur du rengör din matta

Varje matta behöver olika skötsel. Det är därför viktigt att du känner din matta väl och vet vilket material den är gjord av. Du kan enkelt ta reda på detta genom att titta på etiketten på mattans baksida. 

Klicka här för att se vilka material som finns: 

» Rengör en ullmatta

» Rengöring av jute- och sisalmattor

» Rengör bomullsmatta 

» Rengör viskos- och lyocellmatta

» Rengöring av syntetfibermattor

» Rengöring av blandade tyger 


 • Placeholder for alt text
 • Placeholder for alt text

Rengöring av en bomullsmatta

Många av våra bomullsmönster kan tvättas i maskin. Tvättbara mattor är särskilt praktiska för barnrum. För att ta reda på om din bomullsmatta är hand- eller maskintvättbar, kontrollera rengöringsanvisningarna på etiketten. Om du är osäker rekommenderar vi att du låter tvätta din matta professionellt. 


 • Placeholder for alt text
 • Placeholder for alt text
 • Placeholder for alt text
 • Placeholder for alt text

Rengöring av blandade tyger


Om du har en matta av blandade fibrer (t.ex. ull och polyester) rekommenderar vi alltid att du följer rengöringsanvisningarna för de använda materialen. Ta din matta till en professionell mattrengörare om du är osäker.


Slutsats: Dessa tips håller din matta fräsch

Om du vill rengöra din matta själv är det viktigt att du studerar dess material noggrant. Håll dig också till grunderna för rengöring och underhåll av mattor, till exempel att dammsuga, slå och tvätta din matta. Använd alltid en professionell mattrengörare för att avlägsna fläckar och låt din matta rengöras regelbundet av en yrkesman. Ingenting kommer att stå i vägen för en skinande matta! Du kan hitta ännu fler tips, idéer och inspiration i vår benuta-blogg

,