Hoppa över
Bekväm leverans: för närvarande ca.

Rengöring av mattor på ett enkelt sätt

Guidebok

Mattor blir lätt smutsiga - därför är det viktigt att du vet hur du ska rengöra din matta. Förutom grunderna för rengöring av mattor är det viktigt att uppmärksamma materialet: Om du vill rengöra en ullmatta går du tillväga på ett annat sätt än när det gäller syntetiska fibrer. Vi visar dig hur du rengör, underhåller och avlägsnar fläckar från din matta.

Innehåll

» Hur du tar hand om din matta: grunderna

» Hur man tar bort fläckar: mattrengörare och hemgjorda lösningar

» Mattor: Hur man rengör dem


Hur du tar hand om din matta: grunderna

Låt oss börja med grundläggande mattvård, som kan delas in i två kategorier: Grundrengöring och djuprengöring av din matta.

1) Grundrengöring

 • Dammsug regelbundet

Hur ofta du dammsuger din matta beror på hur den är gjord och hur du använder den. Om den är placerad i ett rum där många vistas, t.ex. i hallen, matsalen eller vardagsrummet, rekommenderar vi daglig dammsugning. I sovrummet räcker det med en gång i veckan. Tänk också på mattans baksida. Om det är mycket smutsigt kan du naturligtvis behöva dammsuga oftare.

 • Slå ut, skaka ut och vädra ut

Slå ut din matta helst en gång om året. På så sätt tar du bort smuts som ligger djupare ner. För detta är det bäst att använda en mattpiska. Låt sedan mattan vädra i frisk luft för att avlägsna obehaglig lukt. Observera: Gör inte detta med mattor av viskos, eftersom dessa är särskilt känsliga. Piskandet kan skada fiberns struktur.

2) Djuprengöring

Vi rekommenderar att du låter en yrkesman rengöra din matta vart tredje till femte år. Om din matta är tvättbar enligt tillverkaren kan du tvätta den själv. Tips: Om du inte kan tvätta din matta kan du även få den ren igen med en mattrengörare.Rengöring av en matta med hög lugg

De långa fibrerna och den luftiga strukturen gör att smuts och damm fastnar snabbare i mattor med hög lugg än i plattvävda mattor. Regelbunden rengöring och skötsel är därför särskilt viktigt. Så här fungerar det:

 • Det är bättre att ta det säkra före det osäkra: lägg inte en matta med hög lugg i områden där många vistas, som i matsalen eller köket.

 • Dammsug din matta med hög lugg ordentligt minst en gång i veckan för att hålla den snygg och fluffig. Var försiktig och använd inte en dammsugare med roterande borste.

 • Om det står tunga möbler på din matta kan det hända att mattans lugg efter ett tag plattas till. För att undvika detta rekommenderar vi att du roterar mattan regelbundet. Om din matta med hög lugg inte längre är fluffig kan du snygga till den igen med en naturborste. Borsta i riktning mot mattans lugg. En ångrengörare kan också vara till hjälp. För att undvika att skada din matta rekommenderar vi dock att du låter en fackperson rengöra den.


Hur man tar bort fläckar: mattrengörare och hemgjorda lösningar

För att ta bort fläckar från din matta rekommenderar vi att du alltid har en mattrengörare hemma. Rengöringsmedlen har en kraftfull sammansättning och är speciellt utvecklade för användning på mattor och är därför särskilt skonsamma mot färger och fibrer. De speciella applikatorerna och borstarna gör också fläcklösningen effektiv och skonsam för mattan. Oavsett om du vill ta bort kaffefläckar, om fett har hamnat på mattan eller om du behöver ta bort rödvinsfläckar - en mattrengörare är din räddare i nöden.

Tips: Kontrollera alltid att mattrengöringsmedlet är lämpligt för din matta innan du använder det. Mattor av viskos, silke, sammet eller manchester är särskilt känsliga. Det är bättre att ta dessa mattor till en expert på textilrengöring.


Rengöring av mattor med hemgjorda lösningar

Har du ingen mattrengörare hemma? För fläckar används ofta hemgjorda lösningar. Deras effektivitet beror dock på mattans material och typen av fläck, så de hjälper inte alltid. Vi rekommenderar därför att du behandlar mattan med en mattrengörare eller att du låter en expert på mattor rengöra den.

Tips: Du kan förbehandla många fläckar med några droppar mineralvatten. Det räcker med lite vatten på fläcken. Torka sedan försiktigt bort det med en trasa. Försök med en mattrengörare om fläcken fortfarande syns. Använd inte mineralvatten på vattenkänsliga mattor av viskos eller lyocell.

Rengöring av mattor med hemgjorda lösningar: 3 tips

 • Ta hand om den snabbt: Det är mycket svårare att få bort gamla fläckar från mattan än färska fläckar.

 • Dutta i stället för att gnugga: För att undvika att fläcken tränger djupare in i tyget rekommenderar vi att du duttar, inte gnuggar, när du tar bort fläckar. Arbeta också alltid utifrån och in.

 • Använd en färgäkta trasa: Detta förhindrar missfärgning av mattan. Se till att du först testar trasan och det hemgjorda medlet på ett område som inte syns så bra.

Mattmaterial: Hur du rengör din matta

Mattor behöver hanteras olika. Det är därför viktigt att du vet vilket material din matta är gjord av. Du kan enkelt ta reda på det genom att titta på etiketten på baksidan.

Klicka här för att se materialen:

» Rengöring av ullmattor

» Rengöring av jute- och sisalmattor

» Rengöring av bomullsmattor

» Rengöring av viskos- och lyocellmattor

» Rengöring av syntetfibermattor

» Rengöring av mixade fibrer

 • Ullmatta Bent Creme
 • Jute matta Jork

Rengöring av bomullsmattor

Många av våra bomullsmattor kan tvättas i maskin. Särskilt i barnrummen är tvättbara mattor mycket praktiska. Om du vill veta om din bomullsmatta kan tvättas för hand eller i maskin kan du kontrollera rengöringsanvisningarna på etiketten. Om du är osäker rekommenderar vi professionell mattrengöring.


 • Bomullmatta Isla Beige
 • Tvättbara bomullsmattor Naomi & Oslo
 • Viskosmatta Pearl Ljusgrå
 • Matta Mara

Rengöring av mixade fibrer

Om du har en matta av blandade fibrer (t.ex. ull och polyester) rekommenderar vi alltid att du följer rengöringsanvisningarna för de använda materialen. Ta din matta till en professionell expert på mattrengöring om du är osäker.


Slutsats: Dessa tips håller din matta fräsch

Om du vill rengöra din matta själv är det viktigt att du noggrant studerar dess material. Håll dig också till grunderna för rengöring och underhåll av mattor, till exempel för att dammsuga, slå ut och tvätta mattan. För att ta bort fläckar ska du alltid använda en professionell mattrengörare och låta en mattexpert rengöra mattan regelbundet. På så sätt kan du njuta av en vacker och välskött matta!

Din benuta Style Team

Köp nu