Gratis leverans: för närvarande ca. 5-7 dagar | Förlängd returrätt: 60 dagar | Hjälp & kontakt
CHRISTMAS SPECIAL | 20 % EXTRA*
FÅ DIN RABATTKOD NU

& lägga mattan på rätt plats


Bestämma mattans storlek

Att välja rätt mattstorlek är inte alltid enkelt. Mattans färg, mönster och struktur påverkar atmosfären i ett rum på olika sätt. Eftersom mattans storlek, form och placering är avgörande för en stilfull atmosfär har vi undersökt detta ämne noga.

Vält rätt mattstorlek

Frågan om rätt mattstorlek kan dock inte besvaras i generella termer, därför måste följande aspekter besvaras innan en matta köps:

 • Vilken funktion har rummet?
 • Hur stort är rummet?
 • Var och hur är möblerna placerade?

När man väljer mattstorlek kan många lita på sitt visuella omdöme. Ofta köper man dock mattor som är för små, som försvinner i rummet och som känns allt annat än harmoniska. Men en stor matta är inte heller idealiskt för alla rum eftersom det snabbt kan bli överbelamrat och kännas oproportionerligt. Om du tvekar bör du ändå köpa en något större matta.

Vi vill ge dig några tips på hur du väljer den optimala mattstorleken.

För att bestämma rätt storlek rekommenderas det att du mäter området som mattan ska täcka på förhand. För detta bör möblerna ordnas så som de ska placeras på mattan senare. Nu kan bredden och längden på mattan enkelt mätas. Mattans kant kan markeras på golvet med maskeringstejp eller tidningspapper så att du får en bra översikt över området som den nya mattan kommer att täcka. Viktigt: prova maskeringstejpen på en diskret plats i förväg för att se till att den inte lämnar några spår!

Mattstorlek vardagsrum

En vardagsrumsmatta kan användas för att definiera vardagsrummet och för att sätta ihop sittmöbler till en enhet. Det finns olika typer av mattor: runda mattor, fyrkantiga och rektangulära. Mattans bredd bör vara minst lika bred som soffan men helst 40-60 cm bredare på båda sidor.

 1. En rymlig soffhörna kan markeras med en stor, gosig matta - en luggmatta ger en mycket mjuk yta och skapar en perfekt feelgood-zon. Det är bra att placera alla sittmöbler helt på mattan.
 2. Om vardagsrummet är lite mindre ska mattan vara proportionerligt mindre och enbart framfötterna på sittmöblerna ska placeras på mattan.
 3. För små rum är det också lämpligt att lägga mattan direkt framför soffan. Bara ett par möbler, så som kaffebordet, ska ställas direkt på mattan.

Placera en sovrumsmatta

Sovrumsmattor skapar mysiga detaljer och hjälper dig att hålla dina fötter varma när du stiger upp. Mattstorleken beror i huvudsak på sovrummets storlek, men sängens bredd är också avgörande när man väljer matta.

 1. Har du ett stort sovrum och vill känna dig helt bekväm? Placera sängen och nattduksborden helt på mattan i sovrummet. En enhetlig bred kant på alla sidor av sängen har en särskilt harmonisk effekt - sängbordets bredd kan till exempel fungera som vägledning.
 2. I ett litet sovrum ska du välja en mindre matta. Nattduksborden kan placeras på golvet medan frambenen på sängen kan placeras på mattan så att sängen är omgiven vid kanterna.
 3. Löpare och sänggränser som placeras precis framför sängen är ett trevligt alternativ. De finns i olika storlekar och kan placeras på alla sidor av sängen eller bara en. Mattans storlek beror också på sängens storlek.

Mattstorlek Matrum

En matta för matsalen ska väljas i enlighet med storleken på matbordet så att matplatsen ramas in. Flatvävda mattor som en sisalmatta passar detta ändamål bäst - de gör att stolarna kan glida och ger en enkel tillgång till matbordet.

 1. För maximal bekvämlighet ska alla matsalsstolar passa på mattan. Matbord för upp till åtta personer ska därför placeras på mattor på minst 240x340 cm.
 2. Om matgruppen består av ungefär 6 stolar räcker det med en matta på 160x230 cm eller 200x290 cm. Återigen bör man notera att stolsbenen inte ska stå direkt på mattkanten.
 3. Om formen på bordet avspeglas i formen på mattan i matrummen förmedlas en särskilt harmonisk, självständig bild av matrummet. Det är här ett runt matbord på en rund matta verkligen kommer till sin rätt.

Löpar

Storleken och formen på en hallmatta ska baseras på rummets dimensioner. Men det allra viktigaste är att ytterdörren kan öppnas utan problem. Du kan beräkna den optimala storleken på din hallmatta med en enkel tumregel innan du köper: Dra av cirka 1,20 meter från längden i hallen. Det bör också finnas ungefär 15-20 cm utrymme på sidorna så att mattan inte "skaver" mot något. Undvik att placera möbler på hallmattan för att skapa en harmonisk, inbjudande hall. Sisal- och jutemattor liksom syntetiska fibermattor är idealiska för en hall med liv och rörelse.

 1. Eftersom de flesta korridorer är smala och långsträckta är löpare nummer ett för din entré. Typiska storlekar är 70x250 cm eller 80x300 cm. Det passar också ofta för smala kök.
 2. Du kan även lägga flera löpare i rad om du har en särskilt lång hall så att rummet ser ännu längre ut. Var uppmärksam här och välj likartade modeller.
 3. Om din lägenhet har en extra stor hall kan du också välja andra mattstorlekar. Runda eller fyrkantiga mattor är till exempel populära för större hallar. Samma sak gäller dock här: Placera inga möbler på mattan och håll alltid avståndet till ytterdörren och väggarna.

Genomtänkt koncept

Om du placerar mattor rätt kommer du kunna förmedla ett väl genomtänkt koncept och kunna skilja olika områden från varandra - oavsett om du utformar terrassen eller inreder vardagsrummet.

Vacker mattdesign så som luggmattor ger också något speciellt och skapar en hemtrevlig atmosfär.

Matt-inspiration

Din benuta Style Team

* Gäller för alla nya prenumeranter på nyhetsbrevet. Kupongen är giltig i fyra veckor från registreringen. Inget minsta ordervärde. Kan inte kombineras med andra kuponger. Ingen cashback tillgänglig.