Hoppa över
Bekväm leverans: för närvarande ca.

Materialordlista

A-Z om termer för mattor

Med vår lilla materialordlista hoppas vi kunna ge dig en bättre uppfattning om materialen och egenskaper hos våra produkter.

Du har säkert kläder för olika tillfällen, för vinter och sommar samt festliga och vardagliga kläder. Det är likadant med egenskaperna hos mattor. Ju bättre du känner till deras behov och till vilka rum du söker en matta, hur mycket den kommer att användas och om den ska vara mer funktionell eller dekorativ, desto bättre kan du vara uppmärksam på viktiga detaljer när du väljer. Alla material är inte lämpliga för allt. Ett material gillar inte fukt, ett annat är mycket känsligt och lämpar sig inte för barnrummet.

Om du fortfarande har frågor hjälper benuta kundtjänst dig gärna, och om du har frågor om rengöring kan du hitta användbara tips i våra skötselanvisningar.

Naturfibrer

Naturfibrer delas in i två grupper: djur- och växtfibrer. Till exempel hör silke, ull och läder till de animaliska naturfibrerna, medan bomull, jute, sisal och hampa tillverkas av växtfibrer. Viskos intar en särställning bland fibrerna. Det är av vegetabiliskt ursprung men framställs syntetiskt.

Mattor av naturfibrer har länge varit mycket populära. Särskilt deras positiva miljöbalans står i fokus för kritiska konsumenter. Naturfibrer är ett förnybart råmaterial i en tid av resursknapphet och kan inte bara vinna poäng med sin naturliga tillgänglighet, de kan också återvinnas igen. Detta är hur modern design och hållbarhet kan kombineras.

  • Ull är fortfarande det viktigaste garnet vid tillverkning av mattor och används på nästan alla områden. Man skiljer mellan jungfrulig ull, som kommer från levande får och är av högre kvalitet, och garvad ull, som kommer från det döda djuret och därför är av lägre kvalitet. Djurets livsmiljö säger också något om ullen. Höglandsull kommer till exempel från djur som lever i bergen och är särskilt högkvalitativ och motståndskraftig. Fördelarna med låglandsull ligger i den särskilt goda balansen mellan ullens mjukhet och en ekonomisk och djurvänlig djurhållning. Den mesta ullen från låglandet kommer från Nya Zeeland, där djuren betar på de gröna slätterna och kullarna i det unika klimatet på ön.

    Ullmattor är tidlöst populära. Detta beror inte minst på ullens positiva egenskaper. De bidrar till en varm och mysig atmosfär, är mycket slitstarka och flamskyddade. De naturliga fetterna i fårull gör också att mattor av detta material är mindre känsliga för smuts och vatten, och de är antistatiska, vilket innebär att de inte drar till sig damm som vissa syntetiska fibrer.
    Eftersom ullfibrer kan sträcka sig upp till 30 procent i längd och sedan dra ihop sig igen är mattor av ull också mindre känsliga för tryckmärken. Dessutom har ullen den egenskapen att den lagrar luft i mellanrummen mellan fibrerna och har därmed en ljudabsorberande, värmeisolerande och klimatreglerande effekt. Ull är inte bara en klassiker bland de använda mattmaterialen och har alltid använts av människor för bearbetning, utan som förnybart råmaterial är det också mycket efterfrågat av miljömedvetna konsumenter. Det är därför inte förvånande att ull finns i alla bostadsområden.
    Den som tar in ullmattor i sitt hem bör dock också tänka på några saker:
    Ull är och förblir en naturprodukt. Även om det har den positiva egenskapen att det reglerar bondens klimat, är det inte lämpligt för fuktiga rum, t.ex. badrum, eftersom konstant fukt bryter ner materialet. Dessutom måste ullen skyddas mot malskador.

    Syntetiska fibrer

    Även om naturfibrer har blivit mer populära under de senaste åren, fortsätter syntetfibrerna att vara den främsta produkten inom kläd- och textilindustrin. Orsakerna till detta är uppenbara: naturfibrerna erbjuder inte de möjligheter som krävs för att producera syntetfibrer billigt och för att bearbeta dem efter behov och därmed göra dem tillgängliga för alla sektorer. Mattor av naturfibrer är till exempel olämpliga för våtrum eller utomhusbruk. Användningsområdena för syntetiska fibrer är däremot nästan obegränsade, från badrum till rymdfärder.

    De lämpar sig till exempel utmärkt för tillverkning av utomhusmattor, eftersom de gör dem särskilt robusta, färgbeständiga och vattentäta. Därför är badmattor oftast också tillverkade av syntetiska fibrer. På så sätt kommer syntetfibrerna att fortsätta att vara oss trogna och behålla sin föränderlighet. Mer information om syntetiska fibrer finns i vårt blogginlägg.

  • Polyakrylfibrer utvecklades redan 1942 i Tyskland - parallellt med USA - men användes inte i textilproduktionen förrän 1954. Särskilt i modifierad form som flamskyddade ytterkläder var polyakryl mycket populärt i barnkläder.

    Mattor av polyakryl är särskilt hållbara i sin färgintensitet eftersom denna syntetiska fiber är mycket ljusbeständig. Materialet anses dessutom vara malfritt, men har en ullliknande, mjuk konsistens. Den är mycket elastisk och har ingen tendens att skrynkla sig, så mattan behåller sin ytstruktur under lång tid även vid intensiv användning. Polyakryl anses i allmänhet vara särskilt lättskött, torkar snabbt och används därför ofta som material för mattor och möbeltyger som utsätts för hårt slitage - oavsett om det rör sig om moderna designermattor eller högullsmattor.

    Men även barnmattor tillverkas ofta av polyakryl, eftersom de inte bara är särskilt slitstarka, utan också har en låg smutsanslutning och är lätta att rengöra. Dessutom kännetecknas de av god värmeisolering.