Gratis leverans: för närvarande ca. 5-7 dagar | Förlängd returrätt: 60 dagar | Hjälp & kontakt
CHRISTMAS SPECIAL | 20 % EXTRA*
FÅ DIN RABATTKOD NU

Kelim-mattor

Artiklar 1-55 av 55

Artiklar 1-55 av 55

Artiklar 1-55 av 55

Kilim-matta

 

Kilimmattor är en av de mest kända och populära traditionella plattvävarna. Det fina hantverket att väva den typen av textil har gått i arv av nomadiska stammar under århundraden. Berbermattor är en annan typ av traditionella mattor som också har tillverkats av nomader. Ursprungligen har kilim-mattor tillverkats i de geografiska regionerna Iran och Afghanistan, där de har tillverkats med hjälp av enkla verktyg som vävstolar. Precis som sisalmattor kännetecknas traditionella kilim-mattor av en fast, plattvävd yta, vilket ger dem en robust och lättskött textur. Således fann de handvävda mattorna en mängd olika användningsområden - de tjänade dekorativa syften som väggbonader och praktiska funktioner som golvbeläggningar, väskor eller hästsadlar.

 

Den långa traditionen att väva kilimmattor har gått från generation till generation och oftast produceras kilim med traditionella geometriska mönster. Djur och växter var också vanligt förekommande motiv, eftersom de avbildade många nomaders direkta omgivning. Oftast var ull det primära materialet för kelimmattor, eftersom ullmattor har goda värmeisolerande egenskaper och tar emot färgämnen mycket bra. Traditionellt sett var dessa naturliga färgämnen, som hämtades från växter och grönsaker, men numera används syntetiska färgämnen oftare, eftersom de inte bleknar lika snabbt och ger löpare och områdesmattor lysande färger.Moderna kilim-mattor


Moderna kilimmattor är inspirerade av det traditionella hantverket med vävning och ger varje hem en gnutta klassisk elegans. Även om de numera ofta tillverkas med modern teknik och utformas med de senaste färgerna, är delar av de traditionella motiven bevarade. Kilimmattor utgör således en viktig del av den etniska stil som för närvarande är populär bland inredningsälskare, eftersom mönstren och färgerna i denna stil är lika populära som kilimmattorna. Eftersom många kelimmattor har naturliga, jordnära toner utstrålar de en aura av lugn och avkoppling och skapar därmed en atmosfär full av harmoni, oavsett om det handlar om köksmattor  eller sovrumsmattor.

* Gäller för alla nya prenumeranter på nyhetsbrevet. Kupongen är giltig i fyra veckor från registreringen. Inget minsta ordervärde. Kan inte kombineras med andra kuponger. Ingen cashback tillgänglig.