Hoppa över
Bekväm leverans: för närvarande ca.
 • Home>
 • kelim mattor
 • Kelimmattor

  66 Produkter

  66/66 Resultat

  Kelim-matta: tradition möter modernitet

  Kelimmattor hör till de klassiska eller orientaliska mattorna och har vuxit fram ur nomadfolkens månghundraåriga hantverkskunnande. De är bland de mest kända och förmodligen mest populära orientaliska flatvävarna. Berber-mattor och Gabbeh-mattor är också traditionella mattor som, precis som kilim, designades av nomadiska folk. Ursprungligen har kilim-mattor tillverkats i de geografiska regionerna Iran och Afghanistan, där de har tillverkats med hjälp av enkla verktyg som vävstolar. Precis som sisalmattor kännetecknas traditionella kilim-mattor av en fast, plattvävd yta, vilket ger dem en robust och lättskött textur. Således fann de handvävda mattorna en mängd olika användningsområden - de tjänade dekorativa syften som väggbonader och praktiska funktioner som golvbeläggningar, väskor eller hästsadlar.

  Den långa traditionen att väva kilimmattor har gått från generation till generation och oftast produceras kilim med traditionella geometriska mönster. Djur och växter var också vanligt förekommande motiv, eftersom de avbildade många nomaders direkta omgivning. Oftast var ull det primära materialet för kelimmattor, eftersom ullmattor har goda värmeisolerande egenskaper och tar emot färgämnen mycket bra. Traditionellt sett var dessa naturliga färgämnen, som hämtades från växter och grönsaker, men numera används syntetiska färgämnen oftare, eftersom de inte bleknar lika snabbt och ger löpare och områdesmattor lysande färger.

  Moderna kilim-mattor

  Moderna kilimmattor är inspirerade av det traditionella hantverket med vävning och ger varje hem en gnutta klassisk elegans. Även om de numera ofta tillverkas med modern teknik och utformas med de senaste färgerna, är delar av de traditionella motiven bevarade. Kilimmattor utgör således en viktig del av den etniska stil som för närvarande är populär bland inredningsälskare, eftersom mönstren och färgerna i denna stil är lika populära som kilimmattorna. Eftersom många kelimmattor har naturliga, jordnära toner utstrålar de en aura av lugn och avkoppling och skapar därmed en atmosfär full av harmoni, oavsett om det handlar om köksmattor  eller sovrumsmattor.

  Så stylar du kilim-mattor på rätt sätt

  En matta i kilim-look för in den trendiga etniska stilen i ditt hem. Ofta i färgerna rött, brunt och orange ger dessa mattor värme och mysighet till ditt rum. Välj en kelim i bomull till sovrummet för att börja dagen på ett mjukt och mysigt sätt. Golvaccessoarer med fransar passar utmärkt i hallen - de gör din entré vänlig och livlig. Och vad sägs om en krämfärgad kelim i vardagsrummet i ett stort format på 300x400 cm, till exempel? Det finns inga gränser för designen. Du kan leka med såväl färger och former som mönster. Bläddra online och upptäck:

  • Lekfulla kelimmattor med fransar

  • Moderna exemplar i beige, grädde och brunt

  • Klassiska kelimmattor i rött, orange och gult

  • och många fler snygga modeller!