Hoppa över
Bekväm leverans: för närvarande ca.
 • Home>
 • klassiska mattor
 • Orientaliska mattor & klassiska mattor

  211 Produkter

  211/211 Resultat

  Klassiska mattor & Orientaliska mattor: Ren fascination

  Många modeller kan kallas klassiska mattor. Denna kategori omfattar orientaliska mattor, men även subtila mönster som t.ex. mattor med bård eller enkla modeller av hög kvalitet, som rimligen också kallas "klassiskt eleganta". Men i grunden är det en fråga om smak om en viss matta uppfattas som klassisk eller inte. Vi vill ändå erbjuda ett brett urval av klassiska mattor så att du kan välja en modell som uppfyller dina personliga preferenser. Därför hittar du vintage-mattor dekorerade med klassiskt inspirerade mönster samt subtila ullmattor av hög kvalitet i vårt sortiment. I vår nätbutik har du också möjlighet att använda olika filter för att sortera klassiska mattor efter färg, mönster, material och många andra egenskaper. Det är lätt att hitta klassiska mattor i beige, modeller med blommönster eller tillverkade av naturmaterial som våra sisalmattor.

  Ibland är priset också mycket inflytelserikt: en handknuten orientalisk matta kan säkert ha värdet av en liten bil, men som tur är kan du också hitta mattor på rea i vårt sortiment - så du behöver inte lägga ner så mycket pengar på dem.

  Orientaliska mattor

  Den orientaliska mattan är förmodligen den mest kända och populära typen av klassiska mattor. Utbudet är enormt och omfattar alla typer av mattor som har sitt ursprung i geografiska områden som brukar kallas Orienten. Dessa regioner omfattar numera områden i Nordafrika, Mellanöstern och Centralasien. En orientalisk matta kan tillverkas på många olika sätt och med olika material: vävd eller knuten av ull, silke, bomull eller hampa. Dessa särskilda detaljer avslöjar ofta mer om deras kvalitet och ursprung, precis som designen, som också varierar beroende på ursprunget. En nordafrikansk berbermatta liknar således en modern ryamatta när det gäller vävningen. En persisk matta eller en iransk nomadmatta å andra sidan imponerar med sina rika färger, sina orientaliska mönster och sin exotiska känsla. Alla modeller har dock vissa gemensamma drag: de är noggrant tillverkade för hand av naturliga och värdefulla material. Tyvärr gör detta orientaliska mattor oöverkomliga för många. Men som tur är erbjuder vi lämpliga alternativ: du kan välja bland prisvärda orientaliska mattor, men också modeller som vi själva tillverkar utifrån klassiska orientaliska mönster. Dessa är i allmänhet maskinvävda, med hjälp av syntetiska fibrer och är på motsvarande sätt billigare än sina högprisade motsvarigheter. Tack vare en robust bearbetning och tillverkning med hjälp av syntetiska fibrer är våra orientaliska mattor mycket lättskötta och kan användas på de flesta platser utan tvekan. Detta gör dem till mångsidiga inredningsdetaljer som till och med dekorerar hallen i ditt hem i form av mattlöpare. Eftersom vi dessutom erbjuder ett stort urval när det gäller olika former och storlekar passar mattorna i många bostadsutrymmen, bland annat även i sovrummet som sängmatta som vanligtvis har ett litet format.

  Traditionella mattor

  Traditionella mattor har varit mycket efterfrågade under lång tid och ger nu även kreativ inspiration till moderna mattor och aktuella inredningstrender med sina rika mönster och mönster. Medan traditionella mattor fortfarande tillverkas för hand, enligt sedan länge etablerade tillverkningstekniker, är deras moderna pendanger oftast tuftade eller vävda med hjälp av maskiner och liknar därmed andra textilprodukter vars tillverkning har automatiserats effektivt i samband med industrialiseringen. När det gäller utformningen kännetecknas en traditionell matta av filigran ornamentala mönster, blommor och dekorativa bårder; dessa är tidlösa och passar till alla inredningsstilar. Dessa motiv är dock inte det enda som utmärker traditionella mattor, eftersom rika, intensiva färger också är mycket typiska för dem. Ursprungligen utvanns naturliga färgämnen från till exempel växtrötter och användes för att ge denna särskilda typ av textila heminredning ett speciellt, färgstarkt utseende. Numera används syntetiska färgämnen oftare eftersom de är mycket intensiva och samtidigt mycket prisvärda. Därför finns traditionella mattor numera i levande rosa och dämpade pastellfärger, vilket skapar en trendig antik look i ditt hem.

  Klassiska orientaliska mattor - Guide


  Vilka typer av orientaliska mattor finns det?

  Orientaliska mattor kan klassificeras och delas in på många olika sätt. Ett sätt att klassificera är efter stil: förutom geometriska stilar finns det främst arabesk-, froral-, kurvlinjära eller till och med figurativa stilar. En annan möjlighet till klassificering är efter huvudfältets mönster: man skiljer mellan medaljongmönster, fältmönster, upprepningsmönster och mattor med bildmotiv. Den vanligaste klassificeringen av mattor är den efter geografiskt ursprung. Hos benuta hittar du orientaliska mattor av alla slag:

  Hur rengör jag en handknuten orientalisk matta?

  Endast en ren orientalisk matta kan utveckla sin fulla prakt i ett rum. Om din orientaliska eller persiska matta är mycket smutsig bör du definitivt låta rengöra den värdefulla mattan professionellt. Detta gäller naturligtvis särskilt för mycket värdefulla, handknutna föremål, som du bör betrakta som ett konstverk. En dyr målning bör ju också rengöras och restaureras av en restauratör. Även om professionella rengöringsföretag avråder från det, är det absolut möjligt att själv få din orientaliska matta ren igen vid mindre fläckar och nedsmutsning. Så om du avstår från professionell mattrengöring bör du tänka på några viktiga punkter och rengöra din klassiska matta med försiktighet och försiktigt ta bort fläckar från mattan: var särskilt uppmärksam på det material som används, särskilt sidenmattor är mycket känsliga. För mer information, läs vår rådgivningsartikel för omedelbara åtgärder mot mattfläckar "Rengöring av mattor och borttagning av mattfläckar".


  För värdefulla mattor rekommenderar vi starkt att du låter dem rengöras professionellt.

  Vad ska jag tänka på när jag köper orientaliska mattor?

  Om en orientalisk matta är handknuten eller inte kan du se på olika sätt: För det första har en maskinknuten matta oftast fransar på sidan. Dra i en frans samtidigt som du tittar på de knutar på baksidan av den orientaliska mattan som ligger i linje med fransen och är anslutna till mattan. Om de rör sig när du drar i dem är fransarna inte fastsydda utan varptråden formar fransarna genom mattan. Maskinknutna mattor är vanligtvis felfria och felfritt enhetliga. En handknuten orientalisk matta har alltid minimala variationer på grund av det stora antalet knutar per kvadratmeter. Leta därför efter återkommande mönster på baksidan av den klassiska mattan och titta efter små variationer i färgskalan eller efter knutar som har olika storlek. På tal om storlek, en handknuten matta har ofta minimala skillnader i längd eller bredd. Så ta ett måttband och mät sidorna på mattan. En handknuten matta har betydande skillnader på millimeternivå. När du köper en orientalisk matta ska du också vara uppmärksam på mattans ursprung, som alltid måste anges. Äkta orientaliska mattor kommer framför allt från Iran, Afghanistan, Ryssland och Turkiet.


  Upptäck hela utbudet av orientaliska mattor i vår onlinebutik för mattor.