Hoppa över
Bekväm leverans: för närvarande ca.
 • Home>
 • matsalsmattor
 • Matsalsmattor

  1013 Produkter

  1013/1013 Resultat

  Vilken matta för matsalen passar dig?

  Varma fötter vid familjebrunchen eller en mysig atmosfär vid en festlig middag - en matta i matsalen ger komfort och en hemtrevlig atmosfär. Men hur hittar man den perfekta mattan för matsalen? Våra fem tips visar hur:

  1) Hitta rätt lugghöjd

  Mattor med kort lugg eller mattor med platt väv är lämpliga i matsalen. Med dessa mönster kan stolarna vid matbordet lätt flyttas när du står upp eller sätter dig ner. Med mattor med hög lugg finns det däremot en risk att stolsbenen trasslar in sig i den långa luggen. Dessutom har plattvävda mattor och mattor med kort lugg den fördelen att smulor lätt absorberas och att damm dras till sig mindre - perfekt för matsalen! Tips: Ett mattunderlag förhindrar att mattan glider fram och tillbaka.

  2) Välj rätt material

  Välj en lättskött och slitstark matta för matsalen som tål smulor och smuts. Vi rekommenderar mönster gjorda av syntetiska fibrer eller tvättbara mattor. Sisal- och jutemattor är också perfekta golvtillbehör för matsalen tack vare sin slitstarka struktur. Tips: Vår NANDI-matta för inomhus och utomhus kombinerar jutes tidlösa utseende med de lättskötta egenskaperna hos syntetfibermattor.

  3) Skapa rätt ton

  Välj din matta för matsalen så att den matchar resten av din inredning för att skapa en harmonisk look. Om din inredningsstil är modern och minimalistisk rekommenderar vi en enfärgad matta för matsalen i grått, svart eller kräm. Eller ta en titt på vårt stora urval av mattor i skandinavisk stil. Om du gillar färg, kommer en mönstrad design eller en färgglad matta att göra susen.

  4) Hitta din form

  En rund matta, en fyrkantig modell eller en klassisk rektangulär matta? Stilen i matsalen ser särskilt harmonisk ut om din matta tar upp formen på ditt matbord. Förutom rektangulära mönster är runda, fyrkantiga eller ovala mattor populära i matsalen. Trots detta finns det inga gränser för vilken form din matta kan ha. Vad sägs till exempel om en oval matta som passar till ett rektangulärt matbord?

  Hur man hittar rätt storlek på mattan

  Rätt mattstorlek i matsalen beror på storleken på ditt matbord. Välj en matta som är tillräckligt stor för att alla dina stolar ska få plats bekvämt. För att hitta rätt storlek finns det ett mycket enkelt knep: flytta alla stolar bort från bordet och låt dem ligga i den positionen. Mät nu ytan från bordet till stolarna. För fler tips om hur du hittar rätt storlek på mattan, se vår guide för mattstorlekar.

  De här mattstorlekarna passar till de här matborden:

  • Matgrupp med cirka åtta sittplatser: Här passar en stor matta för matsalen som mäter 200 x 300 cm eller 240 x 340 cm. En större matta i 250 × 350 cm framhäver också din rymliga matplats.

  • Matgrupp med cirka sex sittplatser: Här passar mattor som mäter 160 x 230 cm eller 200 x 290 cm.

  Tips för rengöring och skötsel

  Rengör och underhåll din matta regelbundet för att den ska behålla sin glans länge - och det är enkelt med de här 3 tipsen:

  • Dammsug din matta en gång i veckan för att ta bort smulor. Regelbunden strykning håller också din matta i matsalen ren.

  • Vädra ditt matsal i 15 minuter om dagen för att ta bort lukter från mattan. Om du har en liten matta kan du också hänga ut den i trädgården eller på balkongen en gång i veckan för att få lite frisk luft.

  • Har något gått fel medan du festade? Använd en mattrengörare för att ta bort fläckar snabbt, effektivt och skonsamt.

  • Ge din matta en djuprengöring vart tredje till femte år. Vi rekommenderar att du låter ett proffs rengöra dina mattor.

  Köp mattor för matsalar online på benuta

  Om du vill köpa en matta till ditt matrum är benuta rätt ställe för dig! Oavsett om det är i grått, färgglatt eller svartvitt: i vår nätbutik benuta hittar du ett stort urval mattor för matsalar i olika färger, former och mönster till fantastiska priser. För att göra sökandet efter ditt nya favoritstycke ännu bekvämare levererar vi kostnadsfritt direkt hem till dig. Om din favorit inte passar perfekt kan du returnera den kostnadsfritt till oss med vår utökade returpolicy. Så vad väntar du på?