Hoppa över
 • Home>
 • persiska mattor
 • Persiska mattor

  67 Produkter

  67/67 Resultat

  Persiska mattor

  Persiska mattor har berikat vår inredning med sina många färger och intrikata mönster i tusentals år. Förutom sina mycket imponerande mönster utmärker de sig också genom fina material som ger dessa konstnärliga golvbeläggningar en fantastisk textur. Persiska mattor kännetecknas dessutom av en extraordinär kvalitet tack vare den sedan länge etablerade persiska konsten att väva mattor, som har lång erfarenhet och ger upphov till produkter av högsta kvalitet. På grund av deras motivrikedom, solida egenskaper och hållbara struktur är persiska mattor mycket efterfrågade över hela världen. Ursprungligen tillverkades de av nomadiska stammar som använde sitt hantverk för ett antal olika ändamål. Eftersom konsten och hantverket att väva persiska mattor återspeglar dessa folks historia och kultur kan de nu betraktas som antika arvegods som ger klassisk elegans till alla bostadsområden.

  Traditionella persiska mattor skapades ursprungligen i olika regioner i Persien. Även om människor med olika stammar bodde i landet i århundraden, byttes det officiella namnet ut mot Iran 1936 och representerar nu ett av de äldsta ursprungskällorna för orientaliska mattor. Generellt sett vävdes persiska mattor för hand och klassificerades enligt deras knottäthet, som avser antalet knutar per yta och vanligtvis mäts i knutar per kvadratmeter. En mycket hög knottäthet tyder på en tidskrävande tillverkning, överlägsen kvalitet och därmed ett högt värde på tyget.

  Persiska mattor av ull och silke

  Naturfibrer som ull och silke har använts i tusentals år i persiska mattor, eftersom dessa fibrer är särskilt robusta, lätta att rengöra och hållbara. Tack vare sin finhet kan de bearbetas hårt och lämpar sig till och med för alla typer av färgämnen. Tendrilmönster, blomstermotiv och människofigurer är populära mönster som inte bara pryder persiska mattor, utan även ett antal vintage-mattor, som ofta betraktas som den moderna varianten av den persiska mattan. Designen på Zieglermattor är också inspirerad av dessa och är därför ofta täckta av utstuderade rankor och eleganta bårder. Även om deras intensiva färger liknar dem i boho-mattor, återfinns deras robusta egenskaper även i moderna ullmattor och gör dem särskilt autentiska.

  Nain-mattor och Isfahan-mattor

  Persiska mattor har vanligen namn efter tillverkningsområdet, även kallat proveniens, eller efter de etniska grupper som tillverkar dem. Olika motiv, mattmönster och färger definierar varje regional eller stammens ursprung och bidrar i hög grad till den mångsidiga rikedomen hos persiska mattor. Nain--mattor och Isfahan-mattor kommer från en av de mest kända mattväverierna, Isfahan-provinsen, som ligger i centrala Iran. Liksom andra persiska mattor kännetecknas Nain- mattor och Isfahan-mattor av ett särskilt stort antal knutar som är vävda av ull- eller silkesfibrer.

  Upptäck hela utbudet och den konstnärliga designen av persiska mattor online på benuta och skapa en elegant atmosfär i ditt hem med dessa traditionella skatter från Orienten. Upplev ett brett utbud av mattor i vår onlinebutik nu!